Järnsaga kommer vara ett högkravsevent, men vi hoppas att detta inte ska verka för avskräckande. Mycket går att lösa, det handlar mer om kunskap än förmåga och vi ska göra det vi kan för att underlätta.
Du väljer själv om du vill ha så kallade kvinnokläder eller så kallade manskläder. Det går också bra att använda bägge delar för rollen, dock helst inte samtidigt. Vissa plagg kan sägas vara unisexplagg då de troligtvis användes av alla eller det inte är fastslaget vem som bar dem.
Vi kommer på sina ställen benämna dräkten som mans- eller kvinnodräkt. Detta betyder inte att det inte finns ickebinära, personer som är agender eller liknande i världen, utan det handlar bara om att kunna beskriva plaggen/dräkten på enklaste sätt.
När det kommer till underkläder uppmuntrar vi förstås historiska lösningar, men det är inte något krav så länge det inte syns. Här går det också bra med sådant som barmkläden, även om detta kanske inte användes förr.
Har du några frågor kring dräkt, tveka inte att höra av dig!
Allt färger som går att växtfärga med vad som användes under vikingatiden går bra att använda, men ha också sådant som användningsområde och samhällsklass i åtanke. Vissa färger var svårare att färga och klara, starka färger i högre grad förbehållet de som hade tillgångar.
Linnetyg var vad vi känner till inte färgat, med ett par undantag (blått och rött). Därför rekommenderar vi oblekt eller blekt linne.
Tyger, garn och dylikt måste inte vara växtfärgade, även om detta såklart är en bonus.
Ull, lin, hampa, siden och liknande går bra att använda för kläder. Även blandmaterial med moderna material (exempelvis med några procent polyester eller nylon) är acceptabla så länge det ser ut som historiska material. Tänk dock på att blandmaterial tenderar att ha sämre egenskaper och också kan vara brandfarliga.
Päls går bra, men gör då efterforskningar kring hur pälsen troligtvis användes. Undvik exempelvis att slänga en fårfäll över axlarna eller att dra på dig pälsvästen du hittat på second hand med pälsen utåt. Det går bra att använda päls från inhemska djur även om dessa inte återfunnits i fyndmaterialet, men undvik de mer exotiska om det inte finns källa på dem. I vissa fall kan det gå bra att ersätta ett visst djur, exempelvis hare, med ett annat liknande, såsom kanin. Det går bra att använda fuskpäls om denna ser naturlig ut, annars är det bättre att avstå. Fuskpäls kan också vara brandfarlig och sakna de egenskaper som gör päls användbart.
För sådant som bälten, knappar, beslag, mösstoppar och dylikt går det bra att använda läder, skinn, metall (brons, silver, guld, tenn, et cetera) och textilfibrer (exempelvis för brickband). Det går bra att använda fuskläder-/skinn så länge det ser ut som riktigt läder/skinn snarare än plast. Är du osäker, fråga!
Även om kampanjen utspelar sig under 800-talet går det bra att använda dräkter från tidigare eller senare delar av vikingatiden. Dräkten får gärna ha ett sammanhängande geografiskt och tidsmässigt tema (exempelvis “Birka cirka år 850”), men det är inget tvång. Extra bonus, men absolut inte nödvändigt, är det att hålla sig till ett dräktmässigt tema inom sin grupp/familj.
Om du vill ha hängselklänning är spännbucklor en del av dräkten. Det går dock utmärkt att använda andra varianter på kjortlar/klänningar.
Här hittas tips på mönster och sömnadsbeskrivningar:
http://vikingatidakladedrakt.susannabroome.se
Gällande husgeråd vill vi skapa en känsla av vikingatid i möjligaste mån. Det går att komma långt på en skål, en bägare, en sked och en kniv och detta går ofta att hitta för rimliga priser på marknader, second hand och dylikt. Vi kommer så gott det går undvika att använda oss av utrustning som inte passar in, även om den finns tillgänglig på de områden vi hyr. Detta gäller även för matlagning, men det kan ta ett tag att bygga upp en historiskt trovärdig tross.
Bra material är exempelvis keramik, glas, trä, ben, horn och metall, men det beror också på vilken typ av föremål det handlar om. Smidda bestick går exempelvis bra, men lämna tennbägaren hemma. En del second hand-köpta träföremål kan se lite tråkiga eller moderna ut, men går att fräscha upp med sandpapper och olja.
Gällande modell är fyndbaserat förstås bäst, men exempelvis en neutralt formad skål är inga konstigheter.
För belysning rekommenderar vi oljelampor av olika varianter, exempelvis i keramik eller glas. Ibland kan det dock vara nödvändigt med alternativ ifall området/lokalen har säkerhetsmässiga begränsningar eller av praktiska skäl. Huruvida det fanns svinblåslyktor på vikingatiden är omdiskuterat, men de är bättre än mer moderna plåtlyktor och hyfsat tillgängliga. Därför kommer de vara tillåtna. Det går bra att ha LED-ljus i en lykta om ljusskenet ser ut som att det kommer från ett riktigt ljus. Undvik moderna plåt- eller trälyktor med glasfönster.
När det kommer till möbler kommer det såklart påverka vad som finns på området vi använder, särskilt i de fall där det finns byggnader med fast möblering. Annars uppmuntrar vi även här fyndinspirerade lösningar och här finns det fynd bland annat från Oseberg och Lund att kika på.
Inredningen gör mycket för att skapa rätt känsla och en illusion av att rollerna faktiskt bor på platsen. Fällar, filtar, kuddar och liknande ökar bekvämligheten och får det att bli hemtrevligt. Här går det också att fundera kring vad din roll har för sysselsättning och låta det speglas i detaljerna. Vi uppmuntrar alla att lägga lite tanke på inredningen i hus såväl som tält.
Järnsaga är ett blankvapenlajv.
Vapnen ska visuellt passa in i vikingatid och med fördel vara bluntade. Vi ser gärna att vapnet speglar din samhällsklass. Om du vill slåss med vapnet ska det vara gjort för detta, men det går bra att ha rena rekvisitavapen. Även pilbågar med bluntpilar går bra. I övrigt rekommenderar vi att du kontaktar oss ifall du har mer specifika vapenfrågor.
Sköldarna ska vara av trä och ha en buckla av metall. Det går bra att använda plywoodsköldar och en rekommendation här är att använda linnetyg på åtminstone utsidan av sköldan då det dels ser bättre ut, dels förlänger livet på skölden. Gällande storlek är det valfritt så länge det är rimligt för rollen. När det kommer till färg och mönster ska dessa vara trovärdiga för perioden.
Gällande rustning ska även den passa in i vikingatiden. Exempel på rustning är exempelvis ringbrynja och hjälmar av olika slag. När det kommer till gambeson och stridshandskar går det bra att ha dessa av säkerhetsskäl.